Carl Meijer
Advertentie
Volg Carl Meijer op Twitter
USA
Deutschland
UK
Nederland
Europe
België

Wat is een proforma factuur?

Een proforma factuur is een voorlopige (onofficiële) factuur. Met een proforma factuur kun je bijvoorbeeld bij de import of export van goederen alvast de inklaringsdocumenten in orde maken. Meestal ontvang je een proforma factuur nadat je een offerte hebt bevestigd. De leverancier vraagt je met de proforma factuur om een vooruitbetaling te doen voordat hij overgaat tot levering.

Een proforma factuur is geen officiële factuur, deze hoef je dus ook niet te betalen. Ook neem je de proforma factuur niet op in je boekhouding. Pas nadat je de proforma factuur hebt betaald, volgt een officiële factuur welke je in je boekhouding opneemt en eventueel voor de aftrek van BTW gebruikt.

Sommige bedrijven versturen ook proforma facturen als een soort offerte. Dit zie bijvoorbeeld bij bedrijven die abonnementen aanbieden. De leverancier verlangt dan een vooruitbetaling om het abonnement te verlengen. Het is overigens niet altijd zo dat een abonnement automatisch stopt als je de proforma factuur niet betaalt.

Reacties


Willem Krajenbrink schreef op 28-10-2011 om 15:19 uur:
Wij werken met zgn Uitzendschema's voor Radio Reclame. Er wordt steeds per 4 weken gefactureerd. De nummering loopt niet synchroon met de factuur datum. Wij overwegen met Pro-Forma per 4 weken en aan het einde met een definitieve factuur te werken. Mag dat en doe ik dat ??
Anoniem schreef op 28-10-2011 om 16:43 uur:
De nummering van officiele facturen moet doorlopend zijn. Bij proforma facturen is dit niet verplicht, omdat het geen officiele factuur is. Begrijp ik het goed dat je eerst een proforma factuur wilt sturen voordat je een officiele factuur stuurt? Wordt de dienst eerst geleverd voordat de klant betaalt? In dat geval zijn er namelijk enkele regels m.b.t. de facturering, zie: belastingdienst.nl/zakelijk/ondernemen_btw/ondernemen_b...
Anoniem schreef op 19-12-2012 om 11:23 uur:
fdg
shotta schreef op 24-01-2013 om 16:15 uur:
ik doe klussen voor wat geld maar staat officiel ingeschreven bij kamer van koophandel , kan ik of mag ik een pronota maken ?
shotta schreef op 24-01-2013 om 16:17 uur:
niet ingeschreven bij de kamer van koophandel mag wel een pronota maken ?
Anoniem schreef op 06-05-2014 om 13:06 uur:
Hallo Carl,

ik kreeg vandaag uit China een pakketje waar een usbstick in zat,waar ik niet om heb gevraagd of heb betseld. DE DHL kwam deze afgegevn aan de deur heb wel geteknd voor ontvangst ,maar wits niet wat er in zat. Ik heb het doos je weeer gesloten en afgegevn bij de boekhandel die wist niet zo gauw wat hij ermee meost ,maar nam het wel aan. Ik neem aan dat de rekening de proforma nota van 300 US dollar niet hoef te betalen? V
Graag uw reactie,
vind dit een rare manier van leveren,iets waar je niet om vraag,maar wel krijg toegestuurd uit China
E.P.P. Kramer schreef op 04-12-2014 om 00:55 uur:
Geachte heer Meijer,

Ik schrijf u inzake Gaspron een energie leverancier die mij verplichte om met hun in zee te gaan.
Omstreeks Maart 2014 kreeg plots een rekening van een andere leverancier al waar ik energie vanaf nam.

Naar aanleiding van de nota heb ik contact gezocht om dit enigzinds te doen oplossen, echter zonder resultaat.

Mijn energie nam en neem ik nog steeds af van de leverancier waar ik al 8 jaar zit, ondanks dit gaat Gaspron door met het sturen van nota,s.

Op dit moment wordt ik door de deurwaarder van Gaspron gesommeerd om tot betaling over te gaan van meer dan 8000 euro voor energie die ik bij hun zou hebben afgenomen.
De nota,s die als bewijs krijg zijn nota,s die overigens op schattingen zijn gebaseerd , ik zie dit dan ook als proforma nota,s.
Daar de standen nooit aan deze Gaspron zijn geven zowel niet door mij maar ook niet door Liander netwerkbeheerder al waar samen Inova al jaren zit.

Mijn betalingen zijn meer als mijn verbruik en eigelij zou ik geld terug moeten krijgen tenminste moet Gaspron wel even normaal doen.

Mijn vraag heeft dit recht van bestaan of zal ik gewoon blijven strijden tegen deze rare praktijken.

Ik sluit met vriendelijke groet E.P.P.Kramer Haarlem
Anoniem schreef op 05-12-2014 om 16:25 uur:
@Anoniem
Wanneer je iets ongevraagd opgestuurd krijgt dan hoef je daar inderdaad niet voor te betalen.
Anoniem schreef op 02-11-2015 om 10:59 uur:
Geachte heer Meijer,

Ik heb een pro forma factuur in oktober 2015 gehad van mijn hosting bedrijf, wij hebben in september 2014 opgezegd per mail. ook is het bedrag verdubbeld van de hosting kosten. hij drijgt nu met de deurwaarder
Reageer

Het invullen van een naam of e-mail adres is niet verplicht. E-mail adressen worden
niet op de website gepubliceerd en worden niet gebruikt voor marketingdoeleinden.
Ondernemersvraag?   Stuur je vraag in voor de vraag van de week!    Klik hier voor meer informatie!
Home   -   Biografie   -   Zoeken   -   Sitemap   -   Contact   -   Seite auf Deutsch   -   Page in English